Όταν τα παιδιά επιστρέφουν σπίτι μετά από το σχολείο, θα παρατηρήσετε πως, κάποια θα διηγηθούν την ημέρα τους χαρτί και καλαμάρι, ενώ κάποια άλλα ίσως χρειάζονται περισσότερο «σπρώξιμο» για να εμπλακούν σε συζήτηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ερώτηση “πως ήταν η μέρα σου”, ίσως δεν πρόκειται να λειτουργήσει, καθώς η πιο πιθανή απάντηση που θα πάρετε είναι ένα σκέτο “καλά”. Ωστόσο, η καθημερινή συζήτηση με τα παιδιά έχει να επιφέρει μόνο θετικά αποτελέσματα γι’ αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους.
Μερικά από τα οφέλη της καθημερινής συνομιλίας παιδιού-ενήλικα:
Χτίζει τις γλωσσικές δεξιότητες των παιδιών.
Δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνική επάρκεια, βοηθώντας τα να γνωρίζουν πώς να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις και να σχετίζονται με τους φίλους τους.
Υποστηρίζει τη δημιουργικότητά τους και τη μάθηση.
Τους επιτρέπει να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τη γλώσσα με τους συμμαθητές και τους φίλους τους.
Πώς όμως μπορώ ως γονέας/κηδεμόνας, να συζητώ ποιοτικά με το παιδί μου, παρέχοντας του τα οφέλη στο μέγιστο δυνατόν;
Συμβουλές για αποτελεσματική συζήτηση:
Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν τη συζήτηση σας με το παιδί να είναι περισσότερο γόνιμη και θετική:
Αρχικά, είναι σημαντικό να αισθάνονται τα παιδιά ότι ο κόσμος τους είναι εξίσου σημαντικός για τους γονείς τους. Δείξετε ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για τους ανθρώπους, τους χώρους και τα γεγονότα της ζωής των παιδιών.
Επιλέξτε κάποια από τις ερωτήσεις που αναφέρονται παρακάτω, και αφήστε το παιδί να κατευθύνει τη σκέψη του. Ακολουθήστε την καθοδήγηση της συζήτησής του παιδιού σας. Αντί να διακόπτετε, ή να επεμβαίνετε με απαντήσεις ή συμβουλές, δοκιμάστε απλά να καθίσετε και να αναρωτηθείτε μαζί με το παιδί σας. Δώστε του την ευκαιρία να αναρωτηθεί και να κάνει ερωτήσεις. Για να το ενθαρρύνεται να συνεχίσει μπορείτε για παράδειγμα να πείτε, “Θα ήθελα πολύ να ακούσω περισσότερα γι’ αυτό”.
Αναπτύξτε τη συναισθηματική ενημερότητα ρωτώντας το παιδί για τα συναισθήματα που ένιωσε στη μέρα του. Αφού το παιδί περιγράψει μια εμπειρία, μπορείτε να ρωτήσετε: “Πώς ένιωσες εκείνη τη στιγμή;” ή μπορείτε να ονομάσετε εσείς το συναίσθημα του παιδιού: «Αν κατάλαβα σωστά εκείνη τη στιγμή ένιωσες αδικία και θυμό».
Επικυρώστε τα συναισθήματά του. Μεταφέρετε δηλαδή το μήνυμα στο παιδί πως, ό, τι και αν αισθάνθηκε είναι φυσιολογικό και εντάξει. Μπορείτε να του πείτε «Καταλαβαίνω πως εκείνη τη στιγμή ένιωσες αδικία και θυμό. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις έτσι όταν γίνεται αυτό.. Κάποιες φορές νιώθω και εγώ έτσι».
Εάν το παιδί δεν έχει όρεξη να συζητήσει μην ανησυχήσετε. Μετά από μια μεγάλη μέρα είναι αναμενόμενο το παιδί να είναι εξαντλημένο και σε υπερένταση. Δώστε του το χρόνο του λέγοντας του «Ανυπομονώ να ακούσω πως πέρασες στο σχολείο όταν είσαι έτοιμος/η να το μοιραστείς μαζί μου!».
Κάποιες ιδέες: Τι μπορείτε να ρωτήσετε το παιδί για να το ενθαρρύνεται να ανοιχτεί:
-Τι σε έκανε να νιώσεις χαρά σήμερα;
-Με ποιους έπαιξες σήμερα;
- Πού σου αρέσει να παίζεις στα διαλείμματα;
-Τι σε έκανε να δυσκολευτείς σήμερα; Τι ήταν πρόκληση για σένα;
-Ποιον/α βοήθησες σήμερα; Ή ποιος σε βοήθησε;
- Ποιον συμμαθητή σου θα ήθελες να γνωρίσεις καλύτερα;
-Με ποιους κάθισες στο μεσημεριανό;
-Τι καινούριο έμαθες σήμερα;
- Ποιο ήταν το καλύτερο πράγμα που συνέβη σήμερα στο σχολείο; (ή ποιο ήταν το χειρότερο)
- Τι σε κάνει να ανυπομονείς για την αυριανή μέρα στο σχολείο;
- Έμαθες κάποιο παραμύθι ή τραγούδι που σου άρεσε; Θα μου το μάθεις και μένα;
- Εάν η μέρα σου ήταν χρώμα, τι χρώμα θα ήταν;
- Εάν η μέρα σου είχε φωνή, τι θα μας έλεγε;
- Ποιος φίλος σου σε κάνει να γελάς περισσότερο;
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ: Στο τέλος ευχαριστήστε το παιδί για το «μοίρασμα», για να το ενθαρρύνετε να συνεχίσει να μοιράζετε μαζί σας στοιχεία από την καθημερινότητά του!!
Opmerkingen